Как да си изберем добро име на домейн?

Ако още не сте съвсем наясно какво в същност представляват домейните и техните имена, преди да продължите напред, прочетете нашата статия Какво е домейн и как се регистрира?

 » Какво значение има името на домен?

С една дума - огромно! В днешния свят, в който за повечето хора ползването на Интернет започва да става точно толкова задължително, колкото ползването на ток или телефон, името на вашия Интернет домейн става част от вашата фирма и нейната идентичност. В много случаи дори някои фирми се запомнят и стават известни не с тяхното име по съдебна регистрация, а с тяхното име на домейн в Интернет.

 » Защо е важно да изберем добро име?

За много хора доброто име на домейн е просто това, което най-добре звучи или най-много им харесва. Да харесвате вашето име на домейн, естествено, е важно, но много по-важно е то да работи за вас и да не ви създава проблеми.

Какво имам предвид?

Най-важното е името на домейн да работи за вас и да не ви създава проблеми. Представете си, че сте собственик на фирма и водите телефонен разговор с клиент. Вие искате да го насочите към уеб сайта на фирмата ви, където има много информация, от която клиентът се интересува. Представете си също, че фирмата ви се занимава с фото-услуги и притежава име на домейн www.photouslugi-bg.com.

Вероятно мислите, че сте си е избрали много подходящо име на домейн? Грешите!

Ето защо: Представете си сега колко време ще ви е нужно за да обясните по телефона как точно се пише това име на домейн:

Първо, трябва да обясните, че (както е правилно) думата "фото" на английски се пише "photo", а не "foto" и домейнът НЕ Е www.fotouslugi-bg.com. После ще трябва да продължите да обяснявате, че изразът фото услуги трябва да се напише слято, тоест, че името НЕ Е www.photo-uslugi-bg.com. След това пък е нужно да допълните, че между израза фотоуслуги и BG има тире, или с други думи, че домейнът НЕ Е www.photouslugibg.com.

Сложно, нали?

 » Как тогава да си изберем добро име на домейн?

Ето основните правила, които да следвате:

  • Избирайте възможно най-кратко и лесно запомнящо се име.
  • Стремете се в името на домейн да присъства поне една ключова дума, свързана с дейността на вашата фирма. Това може много да ви помогне при класирането на сайта в Google.
  • Избягвайте имена, в които има тирета. В противен случай ще се налага винаги да обясняване къде има и къде няма тирета ...
  • Избягвайте имена, в които се налага да пояснявате правописа на някоя дума. Типичен пример за това е описаният по-горе случай с fotouslugi-bg.com и photouslugi-bg.com.
  • Като народ, ползващ кирилица, за нас българите е особено важно включените български думи в името да имат ясна и еднозначна транскрипция на латиница. Например, ако сте фирма от гр. Русе, внимавайте с имена от сорта www.firma-ruse.com, защото това може лесно да се обърка с www.firma-rousse.com, www.firma-russe.com, www.firma-rouse.com и други подобни.


Търсено име на домейн
(формат за въвеждане: firma.com, firma.net или firma.org)Благодарим Ви че сте тук.
автор: Атанас Георгиев
Автор на този сайт и всички статии в него.

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Пълна версия | Мобилна версия