Какво е хостинг и хостинг и как да си наемем?

В тази страница ще научите какво означават думите "хостинг" и "хостинг план", а също ще разберете и как да наемете хостинг услуга за вашия сайт.

 » Какво е хостинг?

За да бъде вашият сайт достъпен в Интернет 24 часа в денонощието и 365 дни в годината, нужно е той да бъде инсталиран в специален компютър, който да е непрекъснато включен и свързан с Интернет, така че всеки Интернет потребител по света по всяко време да може да получи достъп до вашия сайт.

Освен това, в този компютър трябва да бъде инсталиран определен набор от програми, които да "обслужват" сайта. Този компютър се нарича уеб сървър или Интернет сървър.

Както по света, така и у нас, има фирми чиято дейност е свързана именно с инсталирането и поддържането на такъв вид компютри (сървъри), и които предоставят услугата по отдаването под наем на част от тези компютри за инсталиране сайтовете на клиенти. Именно тази услуга се нарича хостинг (от английски: hosting - подслоняване).

 » Какво е хостинг план?

Както сървърите обаче, така и програмите инсталирани в тях, биват различни. Както всяка друга услуга, така и хостингът може да бъде предоставян по различен начин, тоест, в него да бъдат включени различни по количество и качество елементи. Именно наборът от елементи, включени в хостинга, както и техните особености представляват понятието хостинг план.

Основни (но не единствени) елементи на един хостинг план са:

 • Операционна система на хостинг сървъра
  Това е операционната система, инсталирана на сървъра. Най-разпространената и надеждна система за подобен вид сървъри определено е системата Linux. Макар и напоследък доста сървъри да предлагат и Windows хостинг, по наше мнение операционната система Windows не е предназначена за такъв род дейност и нашата препоръка е да се насочите към сървър, работещ под Linux.
 • Дисково пространство
  Това е размерът в мегабайти на мястото в сървъра, което ще бъде на разположение за вашия сайт. Обикновено 200 МБ (хостинг плана ОК на DOM.bg) е напълно достатъчен за малък и дори среден по размери фирмен сайт. Отбележете, че размерът на дисковото пространство включва и пространството за съхраняване на пощата към вашия домейн. Ако възнамерявате по пощата да получавате или изпращате големи по размер файлове, добре е да вземете това предвид при избора на хостинг план.
 • Месечен трафик
  Нужният ви месечен трафик зависи от размера и от посещаемостта на вашия сайт. Колкото по-голям е вашия сайт и повече посетители имате, от толкова по-голям трафик ще се нуждаете. Тук важи правилото "апетитът идва с яденето". Един нов сайт (какъвто ще е вашият) обикновено в началото няма много посетители, така че месечният трафик в началото не би трябвало да ви притеснява. Впоследствие, когато закупеният от вас месечен трафик стане недостатъчен, лесно можете да преминете към хостинг план, позволяващ повече трафик.
 • Брой разрешени е-мейл адреси
  Това е броят адреси към вашия домейн, които ще имате право да създавате. Ако фирмата ви е с много персонал и всеки се нуждае от самостоятелен е-мейл адрес във фирмата, трябва да обърнете внимание на този параметър.
 • Поддържани сървърни технологии
  Това са, най-общо казано, програмните езици, с помощта на които може да бъде изграден вашия сайт. Това е по-скоро технически параметър, от който ще се интересуват вашите уеб дизайнери, но като минимум, важно е сървърът да поддържа езиците PHP и Perl, както и връзка с база данни MySQL. Всеки от хостинг плановете на DOM.bg, които ви препоръчваме по-долу, поддържат тези технологии.

Повечето от нашите клиенти ползват хостинг услугите на колегите от DOM.bg.

Хостинг план
в
DOM.bg
Дисково
пространство
Месечен
Трафик
Под-
домейни
POP3
адреси
ОК200 MB2 GB1010
Плюс500 MB4 GB2020
Екстра1 GB8 GB5050
Про2 GB15 GB100100

Тук можете директно да наемете хостинг за вашия сайт от колегите в DOM.bg, но е добре, в случай че още нямате регистриран домейн, преди да наемете хостинг, първо да прочетете повече за имената на домейни и да регистрирате вашият домейн.

Благодарим Ви че сте тук.
автор: Атанас Георгиев
Автор на този сайт и всички статии в него.

Вие четете оригиналната авторска статия. Кликнете тук за да научите за фалшификатите ...

Пълна версия | Мобилна версия